2010-02-01 17:55:13• hírek • Szatmár.ro

Nehezen megy az alku

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Demokrata Liberális Párt (PD-L) Szatmár megyei szervezeteinek egyeztetéseiről megjelent sajtóanyagokra reagálva az RMDSZ néhány pontosítás pontosítást kíván közölni.

A közös, RMDSZ - PD-L kormánykoalíció kialakítása, mint ismeretes helyi szinten is, a dekoncentrált intézmények esetében is kifejti hatását. Ennek folyománya hogy újra magyar személy tölti be a Szatmár megyei alprefektusi tisztséget. Az országos protokollum alapján ugyanakkor a dekoncentrált intézmények vezetése a magyar lakosság számarányát tekintve 35,2 százalékban magyar szakembereket illet meg.

A megyei szervezetek vezetése volt megbízva azzal, hogy helyi szinten a tárgyalásokat lefolytassa, annak éredekében, hogy a lakosság számaránya alapján a fenti intézmények vezetői tisztségeinek kérdésében egyezségre jusson.

A két politikai szervezet tárgyalóbizottsága több ízben is egyeztetett, viszont végleges megállapodás a kérdésben még nem született. Semmilyen protokollumot nem írt alá a két tárgyalóbizottság, hiszen több fontos kérdésben mindeddig nem sikerült egyezségre jutni.

A legfontosabb nézetkülönbség az országos protokollum helyi szinten való hatásait érinti. Az RMDSZ ugyanis minden olyan megyében, ahol már megegyezés született csupán a dekoncentrált intézmények vezetőségváltását kérte és vállalta a magyar lakosság számarányának megfelelő arányban.

Szatmár megyei szinten sem más az RMDSZ álláspontja, így az országos szinten megkötött egyezség alapján a megyei magyarságnak lakossági számarányai alapján járó tisztségek kérdése nem köthető a helyi önkormányzatokban kialakított politikai koalíciók és együttműködések átértékeléséhez.

A legfontosabbakat összefoglalva tehát:

  • Nem került aláírásra még semmilyen együttműködési protokollum megyei szinten az RMDSZ és a PD-L között.
  • A dekoncentrált intézmények magyar intézményvezetőinek kinevezése a magyar lakosság számaránya alapján kell történjen.
  • Az RMDSZ olyan intézmények vezetésébe kívánja magyar szakembereinket segíteni, amely tisztségek elfoglalása szakmai rátermettségüket figyelembe véve nem lehet kérdéses.
  • A dekoncentrált intézmények vezetői tisztségeibe kinevezendő magyar szakemberek kérdését nem befolyásolhatja a megyei vagy más helyi tanácsokban való vezetőségváltás. Azaz tárgytalan az alelnökváltásról, alpolgármesterváltásról, a helyi önkormányzatokban való koalíciók újratárgyalásáról az egyeztetéseknek ebben a fázisában tárgyalni. A dekoncentrált intézmények vezetőségének ügyében való megegyezés, egy esetleges együttműködési protokollum aláírása és annak végrehajtása előtt semmiképp. A magyar szakemberek tisztségbe juttatása után nyithatóak meg csupán egyeztetések ebben a témakörben, de csakis akkor, ha a megyei magyar közösség érdeke ezt kívánja.
  • A Nemzeti Liberális Párttal (PNL) való együttműködést nem kívánjuk felrúgni, hiszen az önkormányzati választások utáni periódusban rendkívül sikeres helyi partnerségek születtek. Olyanok, amelyek a helyi önkormányzatokban a választások kimenetelét is pozitívan befolyásolták, továbbá az ezt követő periódusban stabilitást hoztak a helyi és megyei tanácsokban. Ezek megszüntetése veszélyeztetné az egyes önkormányzatok jelenlegi sikeres működését is.
  • A parlamenti választások után kialakult helyzetben, amikor is az RMDSZ kiesett a kormányból a Szociáldemokrata Párt (PSD) megyei vezetősége volt az, amely a magyar szakembereket tisztségben tartotta, valemelyest ellensúlyozva a politikai alapon történő kinevezés keltette veszélyeket. Ez a döntés elengedhetetlen volt abban a helyzetben, amikor is még az iskolaigazgatókat is politikai alapon nevezte ki az új kormánykoalíció. Ennek az együttműködésnek az egyik legnagyobb sikere tehát a magyar és általában a kisebbségek képviseletének megtartása volt a tanügy vezetőségében. Ezért a PSD-vel való együttműködés átértékelését megfelelő komolysággal kell kezelni.
  • Ami a Szatmár megyei közigazgatási intézményeket érinti jelenleg egy, a választási eredményeket tükröző egyensúlyt tapasztalunk. A Prefektúra intézményét a PD-L által támogatott személy vezeti, a Szatmár Megyei Tanács vezetőségében pedig mind az RMDSZ, mind a PNL, mind pedig a PSD képviselve van. Ez az egyensúly biztosítja a jelenlegi nyugodt, konszenzuson alapuló döntéshozatalt a megyei vezetőségben, továbbá a fejlesztési elképzelések továbbvitelét.
  • Az RMDSZ megyei vezetősége a PD-L megyei képviseletével folytatott tárgyalásokat a lehető legrövidebb időn belül szerette volna befejezni. Az a tény, hogy több egyeztetés alkalmával sem sikerült konszenzusra jutni a fentebb említett érvek tekintetében elképzelhetővé teszi azt a lehetőséget, hogy a megyei vezetőség a központi RMDSZ és PD-L tisztánlátására hagyatkozon. Ennek folyományaként egy, a lakossági számarányokat alapul vevő matematikai algoritmus alapján történő leosztást is elképzelhetőnek tartunk a dekoncentrált intézmények ügyében, amennyiben az álláspontok továbbra sem közelednek megyei szinten.

Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: